از جمله مناسبتهای ماه ذی القعده ولادت حضرت فاطمه معصومه دختر امام موسی الکاظم (علیهما السلام) می باشد.
ایشان بانویی عالم و عابد و از نسل نبوت و شاخه ای از درخت امامت و از نوادگان حضرت فاطمه زهرا (سلام الله علیها) هستند.
حضرت فاطمه معصومه (سلام الله علیها) اول ماه ذی القعده ۱۷۳ هجری در مدینه منوره به دنیا آمدند و روایت است که برادرشان حضرت امام رضا (علیه السلام) ایشان را معصومه صدا می کردند و جدشان امام صادق (علیه السلام) قبل از تولد ایشان، او را به «کریمه اهل بیت» ملقب نمودند.
حضرت معصومه (سلام الله علیها) نزد برادرشان حضرت امام رضا (علیه السلام) پرورش یافتند زیرا که در سال ولادت ایشان، پدر بزرگوارشان حضرت امام موسی الکاظم علیه السلام به دستور هارون عباسی به زندان منتقل شدند و سپس در سال ۱۸۳ هجری به شهادت رسیدند.
موقعی که مامون حضرت امام رضا (علیه السلام) را به خراسان فرا خواند، حضرت معصومه (سلام الله علیها) برای دیدار با برادرشان عزم سفر نمودند بالاخص اینکه حضرت امام رضا (علیه السلام) خاندان خود را از شهادت خویش در این سفر آگاه نموده بودند ولی به دلیل سختیهای سفر بیمار شدند و ایشان را به شهر قم منتقل نمودند و حضرت معصومه (سلام الله علیها) پس از هفده روز یعنی در روز دهم ربیع الثانی ۲۰۱ هجری دار فانی را وداع کردند.
پس از خاکسپاری ایشان سقفی بر مضجع نورانی این بانو بنا نمودند و پس از آن زینب دختر امام محمد جواد (علیهما السلام) برای مضجع ایشان گنبد ساختند و از حضرت معصومه (سلام الله علیها) کرامات زیادی دیده شده است که برخی از آنها در کتاب «کرامات معصومیه» نقل شده است. روایتهای بسیاری در فضلیت زیارت حضرت فاطمه معصومه (سلام الله علیها) ذکر شده است که به نقل چند مورد بسنده می نماییم:
۱- سعد بن سعید گفت: از امام حضرت رضا (علیه السّلام) درباره مضجع فاطمه دختر موسی بن جعفر(علیه السّلام) پرسیدم؛ فرمود: هرکس آن را زیارت کند، بهشت از آن اوست.
۲- حضرت امام محمد جواد (علیه السلام) فرمودند: کسی که عمه ام را در قم زیارت کند پاداش او بهشت است.
۳- از سعد بن عبدالله روایت شده که حضرت امام رضا (علیه السلام) به ایشان فرمودند: نزد شما از خاندان ما مضجعی هست، راوی نقل کرده که گفتم: فدایت شوم مضجع فاطمه بنت موسی بن جعفر (علیها السلام) را می فرمایید؟ امام فرمود آری و در ادامه فرمودند: کسی که عارف به حق ایشان باشد و او را زیارت کند، بهشت از آن اوست.
۴- حضرت امام صادق (علیه السلام) فرمودند: برای خدا حرمی است و آن مکه است و برای رسول خدا (صلی الله علیه وآله) حرمی است و آن مدینه می باشد و برای امیرالمؤمنین (علیه السّلام) حرمی است و آن کوفه است و برای ما حرمی است و آن شهر قم می باشد و بانویی از فرزندان من در آنجا به خاک سپرده خواهد شد که نامش «فاطمه» است. هر کس او را زیارت کند بهشت بر او واجب خواهد شد.»